onsdag 6 juni 2012

Pirater å jobb

Ojojoj hur ska det gå hur ska det gå? Igår började jag jobba. Efter drygt ett års föräldraledighet. Det var gött. Men hur ska det gå med...eh..min egentid? Mitt pyssel & min blogg. Jag anar att mitt kreativa behov inte kommer vara lika galenstort som när jag varit hemma då huvudet ju fylls av en massa annat. Men ändå, det försvinner ju inte. Behovet menar jag, inte huvudet.

Undrar när ordet egentid kom till? Min mamma tittar skeptiskt på mig när jag pratar om egentid & undrar lite försiktigt varför det skulle vara en rättighet eller ett behov överhuvudtaget när man valt att skaffa barn. & grannen i generationen mellan oss som också slöjdar & grejar menar att det gjorde han inte när barnen var små. Är egentid något som vi egotrippade självförverkligande 70-talister hittat på? 

Men jag har en strategi. Mobila pyssel. Alltså såna som man kan pyssla med här & var i farten liksom. På lekplatsen, möten, föreläsningar, bussen & i soffan. Upptäckte ju nyss hur roligt det är att brodera, så mera brodera helt enkelt. Kolla här till exempel vilka grymma broderier! Radical crosstitching, bara själva orden får det att pirra i magen...

Nu över till något helt annat. En piratklänning. Till en femårig pirat. En likadan trashad väntar på att räddas & sys ihop till storasystern också. (Note to self: hitta inte på dumheter som du aldrig provat förut såsom rullåkantning på födelsedagspresentklänningar natten innan aktuellt kalas. Klipp inte heller i panik kors & tvärs i klänningen för att rädda den från all misslyckad rullå. & hitta inte på egna ärmmönsterdelar när du inte hittar det riktiga mönstret. & framför allt, klipp inte bort hittepåärmarna & börja om med rullå. Det blir aldrig bra.)
Material: pirattyg från Mjuka tyger & som vanligt knyckt mudd från grannen.

Mönster: Meedom form 1,5 stl 4 år 
(den trashade som födelsedagsbarnet skulle få var i stl 5 år, men eftersom det gick åt skogen med den fick han storasysterns något mindre klänning istället. Tajt är snyggt. Typ.)

Fridens liljor

/ Sofia

4 kommentarer:

 1. Det är verkligen så sant! mina föräldrar och svärföräldrar fnyser bara åt egentid. Som sagt det fanns nog inte förut. Men jag tycker ändå att vi är så värda det och tänk vilken himla bra förälder man blir om man får lite egentid. Även om det är ett nytt påfund så är det ett himla bra påfund :)
  Tack för alla fina tips om vad man inte ska göra natten innan :) :) ska försöka komma ihåg det :)
  Önskar dig en bra helg
  Kram
  Helena

  SvaraRadera
 2. Kanske är det nåt vi 70-talister hittat på men i så fall är det ett väldigt bra och nödvändigt påhitt!

  SvaraRadera
 3. Hm.. ingen aning när begreppet "egen tid" gjorde sitt inträde, språkligt. Spontant känns det i alla fall som om 40-listerna (kanske mer specifikt klicken av -68 revoltörer), kan ha introducerat begreppet rent praktiskt. Rätta mig om jag har fel! Själv är jag tidig 60-talist, med föräldrar i sen 20-talism, bara som en förklaring till "min härstamning och prägel". Själv ser jag det som ett nödvändigt gott, behovet av egen tid! Men.. och.. jo, jag har nog anammat Sofias lösningar i småbarnsåren, på sätt och vis! Så, idag när mina barn är både stora och utflugna (22 och 28), kan jag känna en sådan lyx i att själv få förfoga över min egen tid!! Typiskt kvinnligt????

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...