fredag 27 juli 2012

BalkongfröjdTyg och otyg visade precis upp sin fina balkong & det var precis vad jag också hade tänkt göra. Att äta middag på balkongen är verkligen räddningen när man jobbar inne i en bunker hela dagarna på sommaren. & vi fick till det så himla bra i år till skillnad från förra året när den mest användes till tomatodling

Himla bra nummer ett var inköp av ett för balkong&familjstorleken anpassat klaffbord istället för visserligen fina men helt opraktiska gamla loppisbord. Himla bra nummer två att mamma lyckades haffa sista biten av den retroblommiga vaxduken på coop i kalmar. 


Himla bra nummer tre en ovanligt liten & nätt gammal kökssoffa som vi hittade i vårt kollektiv-återbruk. Med ful fusklädersittdyna som nu fått fint påslakan på sig istället. Så nu kan man både äta middag & ligga & slappa på balkongen, älskart! Har svårt att få med mer av soffan på bild om jag inte våghalsigt hänger mig ut över räcket då jag inte har något vidvinkelobjektiv.


Himla bra nummer fyra en hemmagjord spaljé av grenar & pinnar (varför i hela friden köper folk dyra spaljéer & bambupinnar när det finns pinnar i skogen??) med klematis som jag hoppas kommer överleva vintrarna om man lägger bubbelplast runt krukan.Chilin blommar!


Vansinnigt värdelös & dyr vattenkanna. Men fiiin.


Why oh why väljer man att måla balkongväggarna bajsbruna?? Nåväl, brunt & turkost är ju trendigt. Vimplar av vaxduk från Ohlssons.


Spenat & mangold & plocksallad. Får inte jättemycket ljus & växer sådär. Men blir å andra sidan inte uppätet av sniglarna så skörden blir nog ändå ungefär densamma. Plus utan snigelslem.
Utsikten över våra odlingslådor som från början såg ut såhär


ser nu ut såhär


Hittills har vi skördat rädisor, sockerärter, några ganska små (men jisses så starka!) vitlökar & lite jordgubbar. Nu verkar det vara dags för bondbönorna som ser ut att växa flera centimeter varje dag och snart ser physalisen ut att mogna. & sen hoppas jag sniglarna lämnar lite av grönkålen & kålrabbin, att morötterna & rödbetorna växer fint under jorden & att det blir nån liten skörd av zucchini-, gurk- & aubergineplantorna fast de kom ut lite för sent. & att tomaterna hinner mogna innan sommaren är slut. Omnomnom.

För andra med små utrymmen som vill odla måste jag verkligen rekommendera sockerärter, bondbönor & störbönor! Har sått dem extremt tätt & ändå växer de så det knakar, verkar kräva minimalt med rotutrymme & ger massor med skörd. & kräver typ ingen skötsel förutom lite vatten då & då. Störbönorna syns inte riktigt på bilden men de växer vid sidorna av bondbönorna & slingrar sig längs dem. Dessutom rår inte sniglarna på dem mer än de nedersta bladen.

Fridens liljor

/ Sofia
3 kommentarer:

 1. Vad fint ni har det! Är spänd på att se om mina bondbönor överlevt när jag varit borta på semester, de växte så det knakade i sina planteringskrukor, men verkade inte alls gilla att bli utflyttade. Om tomaterna inte hinner bli röda så vet du att man kan lägga eller hänga upp dem i snöre i ett fönster va?

  SvaraRadera
 2. Eh, jag kom på att jag ju glömde svara på din fråga om mosaiken. Jo, det är balkongbordet som är mosaikbelagt. Förrförra årets sommarprojekt, finns bättre bilder på det här: http://tygochotyg.blogspot.se/2010/07/balkongfoljetong-del-iv-bordet-ar.html
  Håller på med ett bord till nu som min bror ska få i 30-årspresent om några veckor. (Räknar kallt med att han inte läser detta, så det är nog riskfritt att skriva det...) :)

  SvaraRadera
 3. Me like din balkong! Men jag förstår inte heller det där med bajsbrunt. Men du får tänka på oss, vi har en hel plastaktig jättebyggnad i bajsbrunt mitt inne i centrum! Blä! Domus tyckte tydligen det var en jättebra idé i slutet på 60-talet. Det sjukaste är att anledningen till att den ser ut så var för att himlen skulle kunna avspeglas i den högblanka bajsbrunigheten...??..?! What?!..!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...